De Verloren Toren van Zwolle

Zo doe je mee 💪

Heb jij een fantastisch idee? Werk het uit zoals het bij het ontwerp past: een tekening, (3D-) ontwerp, foto, film, maquette, gedicht, verhaal, lichtobject, et cetera.

Engel voor de kerk

Iedereen kan meedoen aan deze ideeënwedstrijd. Je hebt 100 dagen - tussen 22 september en 31 december – om je idee en de uitwerking in te leveren.

Spelregels

De vorm van jouw inzending is geheel vrij te interpreteren. Dit kan een uitgewerkte maquette zijn of een gedicht of lichtkunstwerk. Verder dient jouw inzending aan meerdere  voorwaarden te voldoen.

Jouw inzending dient:
✅ online ingeleverd te worden als een PDF op een staand A3-formaat. Deze kan ingeleverd worden via het formulier. Hierbij geldt het reguliere A3-formaat (297x420 mm).
✅ via het formulier vóór 31 december 2023, 23:59 uur ingeleverd te zijn. Mocht je ook een fysieke uitwerking hebben, mag deze de eerste week van januari (2-7 januari 2024) ingeleverd worden bij het Academiehuis.
✅ een idee te bevatten voor het terugbrengen van de toren. Dit kan ook met een QR-code / link op het A3-PDF naar bijvoorbeeld een videopresentatie. Jouw naam, motivatie en toelichting kan via het formulier worden toegelicht.
✅ geen (merk)namen/logo's te bevatten

Fasen

De ideeënwedstrijd is bedoeld voor iedereen die Zwolle een warm hart toedraagt, amateurs en (semi-)professionals. De wedstrijd is fase 1 van een traject dat zich richt op de uiteindelijke realisatie van een iconische landmark in de stad. In fase 2 worden professionals uitgedaagd om met de winnende ideeën verder te gaan. Details volgen na fase 1. De oogst van fase 1 benutten we dus om de opgave voor fase 2 goed te definiëren.


Voor studenten van de vakgebieden bouwkunde, civiele bouw of architectuur stelt het LightHouse Club Fonds een speciale aanmoedigingsprijs ter beschikking van €500,-

www.lighthouseclub.nl

Extra zetje nodig?

Kijk hier voor extra tekeningen, onderleggers of hulpmiddelen.



De jury

De ingediende ideeën worden beoordeeld door een jury van experts op gebied van architectuur, cultuur en bestuur en ambassadeurs van Zwolle. 

De juryleden zijn:
- Henk-Jan Meijer, voorzitter (burgemeester van Zwolle, 2000-2019)
- Luca Bults (student Management van de Leefomgeving, Van Hall Larenstein)
- Tim van Muijden (projectleider Spoorzone/Centrum-Binnenstad, Gemeente Zwolle)
- Ralph Keuning (directeur Museum De Fundatie, 2007-2022)
- Bart Buijs (directeur-bestuurder Het Oversticht)

Beoordeling
De jury neemt in januari 2024 alle ideeën in zich op. Zij haalt uit de inzendingen de rode draden, verhaallijnen en thema’s en schrijft daarover een juryrapport in de vorm van een verhalend advies dat, samen met alle inzendingen, fase 2 gaat inspireren. 

Uit de inzendingen selecteert de jury 10 uitgewerkte ideeën, die eruit springen wat betreft originaliteit, creativiteit en potentie als toekomstig icoon van Zwolle. Ze moeten op een verrassende wijze de Verloren Toren op de toekomst projecteren en spontaan een glimlach op de gezichten van de jury toveren. 

De 10 makers worden uitgenodigd om in februari 2024 tijdens een avond in het Academiehuis Grote Kerk hun inzendingen te pitchen voor de jury, de genodigde inzenders en het publiek. Na de pitches maakt de jury de drie winnende inzendingen bekend en presenteert het juryrapport. Het publiek kiest uit de 10 inzenders de publiekswinnaar en alle winnaars ontvangen een mooie prijs. De winnende inzendingen vormen de basis waarmee de professionals in de vervolgfase verder gaan.