• Gevel & kap
  • Gewelf
  • Kansel
  • Koorhek
  • Orgel
  • Zerk

De Grote Kerk is gebouwd tussen 1370 en 1452. De laatste grote restauratie aan de buitenkant van de kerk begon in 1883. De dakconstructie van de kerk bestaat vooral uit hout. Klik hier voor meer info!

Voor de beeldenstorm van 1580 was de kerk rijk beschilderd. Op dit moment zijn er in de kerk nog zeven schilderingen te vinden. Veel van deze schilderingen zijn erg kwetsbaar omdat ze op kalk geschilderd zijn. Zonder ingrijpen verdwijnen ze op den duur. Klik hier voor meer info!

De kansel van de kerk is de op één na grootste van Nederland. Hij werd gemaakt door Adam Straesz tussen 1617 en 1622. Hij had eigenlijk in een jaar klaar moeten zijn. Klik hier voor meer info!

Het koorhek is het oudste interieurstuk van de kerk. Het werd als eerste pronkstuk na de reformatie in 1597 door Swier Kistemaker in de kerk geplaatst en is gemaakt van het beste hout wat toen te verkrijgen was. Het koorhek wordt tijdens de restauratie intensief gereinigd. Klik hier voor meer info!

Het orgel van de grote kerk is uniek, het is het grootste originele barokorgel van Europa. Het is in 1721 door de beroemde orgelbouwers Frans Caspar en Johan Georg Schnitger opgeleverd. Klik hier voor meer info!

Deze kerk is de laatste rustplaats van 700 mensen waaronder Gerard ter Borch, Aleida Greve en Frans Caspar Schnitger. Klik hier voor meer info!

Oudste stukje Zwolle zichtbaar

Bij de restauratiewerkzaamheden aan de zerkenvloer in Academiehuis de Grote Kerk is door de Zwolse stadsarcheoloog Michaël Klomp een spectaculaire...

Lees meer

Steun de restauratie

Er zijn verschillende mogelijkheden om ons te helpen.

Ik doe mee!