Treffen Sie die Stimme von Zwolle
Der Stadtdichter drückt auf poetische Weise aus, was die Einwohner von Zwolle beschäftigt. Jedes Jahr schreibt er oder sie zwölf oder mehr Gedichte zu verschiedenen Zwolle-Themen. Das Komitee der Stadtdichter von Zwolle ernennt alle zwei Jahre am Tag der Poesie (dem letzten Donnerstag im Januar) einen neuen Stadtdichter.

Gertrüd Reinink
Stadsdichter Zwolle 2025 - 2027
Iedere twee jaar selecteert een commissie middels een open oproep de nieuwe Stadsdichter van Zwolle, waarbij onder meer wordt gelet op kwaliteit, toegankelijkheid en betrokkenheid bij de stad Zwolle.
Op 31 januari werd bekend gemaakt dat Gertrüd Reinink de Stadsdichter van Zwolle is voor het termijn 2025-2027. De jury noemt Gertrüd authentiek en integer en haar gedichten subtiel en gelaagd. Haar woorden hebben zeggingskracht, omdat thematiek en invalshoek herkenbaar en diep menselijk zijn. Met haar warme stem en invoelende voordracht, waarin levenswijsheid doorklinkt, weet ze mensen mee te nemen in haar poëzie.

Gertrüd Reinink is geboren en opgegroeid in Drenthe, haar wieg stond in Westerbork. Voor haar studie tot Creatief Therapeut Drama, vertrok ze naar Nijmegen. Na haar studie kwam ze in Zwolle te wonen waar ze, tot voor kort, vele jaren als Therapeut en Jeugdhulpverlener werkzaam is geweest. Gertrüd woont hier nu bijna dertig jaar in het prachtige Assendorp en voelt zich met recht een Zwollenaar.
Gertrüd schrijft al sinds haar tienerjaren, altijd op zoek naar antwoorden in de onzichtbare lagen onder het menselijke gedrag. Ze heeft veel podiumervaring; onder andere met toneel, theatersport, zingen en voordracht. De laatste jaren treedt Gertrüd via sociale media en het opendichtpodium Lege Stoelen, steeds meer naar buiten met haar poëzie. Ook is ze lid van het Zwols Dichters Collectief en medeorganisator van de Dichterstafel. Een aantal van haar gedichten zijn reeds in verzamelbundels en bloemlezingen verschenen.Schrijven is voor Gertrüd een uitlaatklep, een reddingsboei, haar middel om zich uit te drukken, in een zoektocht naar bewustwording, verdieping, verbinding en schoonheid. Met altijd de ingang via het menselijke, het gevoel.
Als Stadsdichter heeft Gertrüd de missie om mensen te verbinden. Ze wil met haar gedichten laten zien dat ieder mens een verhaal heeft en waardevol is. Ze schrijft in de hoop op het brengen van herkenning en inzicht in alles wat ons mens maakt en dat we daardoor meer begrip en compassie vinden voor elkaar. Verbinding in plaats van polarisatie. De stadsgedichten van Gertrüd Reinink zijn te vinden op Instagram, Facebook en elke twee weken in de Swollenaer.
Der Ausschuss der Stadtdichter
Das Komitee der Stadtdichter von Zwolle ist ein unabhängiges Gremium innerhalb des Academiehuis und wird von der Stadtverwaltung von Zwolle finanziell unterstützt. Das Komitee unterstützt die Stadtdichterin/den Stadtdichter wie und wo möglich in ihrer/seiner Arbeit. Es ist auch an der Organisation der Dichterstafel im Academiehuis beteiligt. Das Komitee - eventuell ergänzt durch einige externe Akteure - bildet auch die Jury, die den Stadtdichter auswählt.
Das Komitee besteht aus:
- Liselotte Bredie
- Inez van KleefAcademiehuis)
- Anita Middel
- Corina Staal (Stadkamer)
- Thijs Verster
- Theo van de Vliet
Frühere Stadtpoeten
Bauke Vermaas (januari 2023 - januari 2025)
Sarah Lucassen (januari 2021 - januari 2023)
Benoemd door Commissie Stadsdichter Zwolle i.s.m. Zwolle Zien en Stadkamer
Jeroen Kraakman (januari 2019 -januari 2021)
Benoemd door Commissie Stadsdichter Zwolle i.s.m. Zwolle Zien en Stadkamer
Kees Smits (januari 2017 - januari 2019)
Benoemd door Commissie Stadsdichter Zwolle i.s.m. Zwolle Zien en Stadkamer
Marieke van Bolderen (september 2015 - september 2016)
Benoemd door Partij voor Cultuur
Alet Boukes (2009-2011)
Benoemd door de Gemeente Zwolle
Lenze Bouwers (2007-2009)
Benoemd door de Gemeente Zwolle
Paul Gellings (2005-2007)
Benoemd door de Gemeente Zwolle
Der Tisch der Poesie
Om de relatie poëzie en stad te versterken heeft de commissie het initiatief genomen om vier keer per jaar een ‘Dichterstafel’ te organiseren: twee keer in het najaar, twee keer in het voorjaar.
Diverse dichters worden daarbij aan tafel genood, in eigen persoon of via een ‘kenner’: een (inter)nationaal bekend dichter, een bekend dichter uit Zwolle, andere dichters via een Open Podium en natuurlijk de stadsdichter. Ook beeldende kunstenaars mogen meedoen.
Daarbij worden gedichten van de dichter, die lokale componisten op muziek hebben gezet, door musici gezongen. Ook is er een Verkooptafel waarop musici hun CD en dichters hun bundel aan kunnen bieden.
De derde bijeenkomst valt steeds samen met de landelijke Dichtersdag, die altijd plaatsvindt op de laatste donderdag van januari.
Kijk in de agenda wanneer de eerstvolgende dichterstafel plaatsvindt.
