De stichting
De stichting is zelf verantwoordelijk voor behoud, ontwikkeling en exploitatie van het Academiehuis Grote Kerk. Zij wil het Academiehuis met een zo samenhangend en versterkend mogelijk geheel zelfstandig exploiteren.
Perspectief 2025 - 2029
Stichting Academiehuis Grote Kerk heeft ten doel heeft het algemeen belang te dienen door het bevorderen van de instandhouding van de Grote of Sint Michaëlskerk in de stad Zwolle en de daarin aanwezige interieur delen van historisch en/of cultureel belang; het presenteren van het gebouw en de inventaris aan bezoekers van de stad Zwolle; het organiseren en/of faciliteren van activiteiten die het gebouw actuele culturele, educatieve en/of spirituele betekenis geven.
Bestuursleden stichting
De heer drs. J. Hagedoorn, voorzitter
De heer J.H. Arends, secretaris (bestuur@academiehuis.nl)
De heer A.S. Kiesouw RA, penningmeester
De heer A. Bouman
Mevrouw I. Gelderblom
Mevrouw drs. P.A. Petersen
Mevrouw drs. E.A.H. Borgsteijn
De staf
Coby Zandbergen - Directeur
Anja van Hoorn - Control & HR
Inez van Kleef - Programma & Educatie
Annelynn Kooistra - Systeembeheer & Communicatie
Celyna Keates - Marketing & Communicatie
Jordi de Koning - Facilitair & Beheer
Leon Starke - Erfgoed & Storytelling
Kunst in het Hoogkoor
In het Academiehuis bevindt zich Het Hoogkoor. Het Hoogkoor is een nieuw podium voor professionele beeldende kunst in het hart van de stad. Ook voor jonge beeldend kunstenaars die werken in de regio Zwolle is het een plek om hun werk te tonen aan een groot publiek. De verwondering ontstaat daar waar kunst de wisselwerking aangaat met de oude stadskerk, het monumentale gebouw en met actuele vraagstukken in de samenleving.
Waardevol Zwolle
Onder de titel ‘Waardevol Zwolle’ organiseert Academiehuis Grote Kerk een groot aantal activiteiten met een eigen karakter en doelstellingen. Met die activiteiten willen we nadrukkelijk aansluiten bij wat het Academiehuis Grote Kerk Zwolle van oorsprong is, aangezien dat van blijvende waarde is voor de stad Zwolle.
Zwolle Baroque
De stichting heeft tot doel om het gebruik van het klinkend erfgoed in de gemeente Zwolle in een brede maatschappelijk en culturele context te bevorderen, evenals de aandacht voor het werk van de Zwolse orgelmaker Franz Casper Schnitger (1693-1729) en zijn betekenis voor de Nederlandse orgelbouw.
Schnitgerorgel
De Stichting heeft ten doel het algemeen belang te dienen door het bevorderen van de instandhouding van het Schnitgerorgel (gebouwd in 1721) in de Grote of Sint Michaëlskerk te Zwolle, en in verband daarmee de instandhouding van dat kerkgebouw.